Φεβ 01

Διεξαγωγή πιλοτικού τεστ του Πρωτοτύπου Σύγχρονης Ιατρικής Συμβουλής

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πιλοτική δοκιμή του πρωτοτύπου για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως παρέμβαση σε περιπτώσεις συμβάντων ιατρικού ενδιαφέροντος εν πλω η οποία αναπτύχθηκε για τις ανάγκες του έργου SeaHealth.

Η πλατφόρμα τηλεϊατρικής υποστήριξης για πληρώματα εμπορικών πλοίων, η οποία έχει ως στόχο την καθοδήγηση και την επίτευξη της βέλτιστης δυνατής αντιμετώπισης οξέων συμβάντων εν πλω αλλά και τη διαχείριση πιθανών χρόνιων νοσημάτων του πληρώματος καθώς και την εφαρμογή παρεμβάσεων πρόληψης (π.χ. μαθήματα πρόληψης ατυχημάτων, παρεμβάσεις για μείωση σε έκθεση βλαπτικών παραγόντων). Η πλατφόρμα χρησιμοποιεί τόσο ήχο όσο και εικόνα προκειμένου να λαμβάνονται οι βέλτιστες δυνατές πληροφορίες για την κατάσταση του ασθενούς. Στόχοι θα είναι η αντιμετώπιση των οξέων περιστατικών, εφόσον κάτι τέτοιο θα είναι εφικτό με βάση την καθοδήγηση και την εξ’ αποστάσεως ιατρική επίβλεψη.

Η πλατφόρμα αυτή αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του έργου και η πιλοτική της εφαρμογή υλοποιήθηκε με την παρουσία 2 καπετάνιων και του  υπεύθυνου πληρωμάτων της ΔΑΝΑΟΣ, 2 γιατρών της  Ερευνητικής Ομάδας της Α’ Πανεπιστημιακής ΩΡΛ Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και υποστηρίχθηκε τεχνικά από το τμήμα ΙΤ της SQLearn. Τον συντονισμό της δράσης είχε το τμήμα Εθνικών και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων της SQLearn.

Το ερευνητικό έργο «Πλατφόρμα ηλεκτρονικής εκπαίδευσης εργαζομένων στη Ναυτιλία για πρώτες βοήθειες και ζητήματα υγείας» – Υγεία εν πλω (SeaHealth), εντάσσεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» της δράσης «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» και υλοποιείται από τις εταιρείες SQLearn και ΔΑΝΑΟΣ σε σύμπραξη με την Α’ Πανεπιστημιακή ΩΡΛ Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Μετάβαση στο περιεχόμενο