[ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ]

Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2013 στο περιοδικό International Maritime Health, κατά την οποία εξετάστηκαν δειγματοληπτικά 23,299 εμπορικά πλοία  με 420,000 μέλη πληρώματος, διαπίστωσε ότι ετησίως, ένα στα πέντε πλοία αναγκάζεται να αλλάξει την πορεία του για ιατρικούς λόγους, με συνολικό κόστος 168 εκατομμύρια δολάρια για τη βιομηχανία.

Τα προβλήματα υγείας, οι επαγγελματικές νόσοι αλλά και τα οξέα συμβάματα που απαιτούν ιατρική παρέμβαση είναι συχνότερα στους ναυτικούς σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Εν τούτοις, η πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες είναι όχι απλά δυσχερής, αλλά πρακτικά αδύνατη εν πλω, ειδικά σε μεγάλα ταξίδια. Το παρεχόμενο επίπεδο περίθαλψης είναι χαμηλότερο των σχετικών προδιαγραφών, οδηγώντας σε αυξημένη νοσηρότητα αλλά και κόστη.

Το ερευνητικό έργο «Πλατφόρμα ηλεκτρονικής εκπαίδευσης εργαζομένων στη Ναυτιλία για πρώτες βοήθειες και ζητήματα υγείας» – Υγεία εν πλω (SeaHealth) εντάσσεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» της δράσης «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» και θα υλοποιηθεί από την SQLearn και την εταιρεία ΔΑΝΑΟΣ σε σύμπραξη με την Α’ Πανεπιστημιακή ΩΡΛ Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

[ΣΤΟΧΟΙ]

Σκοπός του έργου είναι η κατασκευή μίας πλατφόρμας ασύγχρονης εκπαίδευσης, η οποία θα περιλαμβάνει στοιχειώδεις βασικές γνώσεις, παραδείγματα, βίντεο, animation καθώς και ρεαλιστικά σενάρια μέσω των οποίων το προσωπικό των πλοίων θα λαμβάνει αξιόπιστη και δομημένη γνώση σχετικά με τη βέλτιστη αντιμετώπιση ιατρικών συμβάντων εν πλω.

Θα δοθεί βάρος στην απτή και κατανοητή επεξήγηση των απαραίτητων γνώσεων, στην ικανότητα αναγνώρισης και περιγραφής συμπτωμάτων, την παροχή πρώτων βοηθειών και την αξιολόγηση των περιστατικών που χρήζουν περαιτέρω φροντίδας λόγω κινδύνου για τη ζωή ή πιθανότητα παραμονής μόνιμων βλαβών.

Θα διδαχθούν, με τη χρήση των πλέον προηγμένων μεθόδων e-learning, οι αλγόριθμοι προσέγγισης και αντιμετώπισης ασθενών και οι εκπαιδευόμενοι θα δίνουν εξετάσεις σε σενάρια προκειμένου να πιστοποιηθούν. Οι επιδόσεις των διδαχθέντων θα ελεγχθούν σε δύο κύκλους και τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα ενταχθούν στην πλατφόρμα. Οι ναυτικοί θα εμπλακούν στο στάδιο του σχεδιασμού, ενώ θα χρησιμοποιηθεί η πλατφόρμα.

Μετά το πέρας του έργου, η πλατφόρμα αυτή θα έχει αναπτυχθεί πλήρως και θα έχει δοκιμαστεί στην εκπαίδευση ναυτικών και επομένως θα είναι έτοιμη για εμπορική χρήση, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η εμπορική εκμετάλλευση της πλατφόρμας αποτελεί βασική προτεραιότητα και θα διευκολυνθεί από την εξαιρετική δικτύωση δύο εκ των εταίρων της κοινοπραξίας, οι οποίοι δραστηριοποιούνται για χρόνια στο πεδίο της ναυτιλίας και μάλιστα της ανάπτυξης υπολογιστικών και εκπαιδευτικών συστημάτων, με πάνω από 500 ενεργές εταιρίες στο πελατολόγιό τους.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ, ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΤΟΧΕΥΕΙ:

  1. Στην καταγραφή των οξέων συμβάντων εν πλω και των επαγγελματικών νοσημάτων των ναυτικών, στην αξιολόγησή τους και στην ανεύρεση των βέλτιστων δυνατών παρεμβάσεων, για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και την ενίσχυση της πρόληψης.
  2. Στη δημιουργία πλατφόρμας εκμάθησης ζητημάτων σχετικά με την υγεία και την περίθαλψη των ναυτικών, αξιοποιώντας τις e-learning βιβλιοθήκες (libraries) των υπαρχόντων υπηρεσιών Dolphin Platforms της SQLearn.
  3.  Στην εκπαίδευση και αξιολόγηση μερίδας ναυτικών, οι οποίοι θα κληθούν να αξιολογήσουν τη νέα πλατφόρμα με στόχο τη βελτίωσή της πριν την κυκλοφορία της στην αγορά.
  4.  Στην ανάπτυξη πλατφόρμας σύγχρονης και ασύγχρονης παρέμβασης, με εικόνα και ήχο, για τη μεταφορά όσο το δυνατό περισσότερων και πλέον αξιόπιστων πληροφοριών σε ιατρικό προσωπικό στην ξηρά, για την παροχή ιατρικών συμβουλών.
  5.  Στη δοκιμή της χρήσης της πλατφόρμας εν πλω.
  6.  Στη διάχυση και στη διερεύνηση της δυνατότητας εμπορικής εκμετάλλευσης της πλατφόρμας σε διεθνές επίπεδο.

[ΕΤΑΙΡΟΙ]

Η SQLearn ιδρύθηκε το 2006 και είναι η πλέον δυναμικά αναπτυσσόμενη αμιγώς ελληνική εταιρεία, με αποκλειστική ειδίκευση στην παροχή υπηρεσιών e-learning.

Με γνώμονα το τρίπτυχο προοδευτική σκέψη, καινοτόμος δράση, υψηλό τεχνολογικό επίπεδο, το οποίο έχει συμβάλλει στην καθιέρωση της SQLearn ανάμεσα στις κορυφαίες στο χώρο του e-learning, η εταιρεία επενδύει σημαντικό μέρος της κερδοφορίας της τόσο σε τεχνολογίες αιχμής, όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό, ενισχύοντας διαρκώς ένα ήδη ισχυρό οικοδόμημα.

Κεντρική επιδίωξη της SQLearn αποτελούν οι αμοιβαίως επωφελείς συνεργασίες, με διάρκεια στο χρόνο, με εταιρείες και οργανισμούς που χαρακτηρίζονται κυρίως από μεγάλο αριθμό εργαζομένων και διασπορά καταστημάτων/υποκαταστημάτων λειτουργίας. Απευθύνεται συνεπώς σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων και οργανισμών, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, προσφέροντας τις πιο αξιόπιστες λύσεις για το e-learning.

Η Α’ Πανεπιστημιακή Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική ιδρύθηκε το 1939 στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών και είναι η μεγαλύτερη Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική της χώρας (www.entuoa.gr).

Οι δραστηριότητές της περιλαμβάνουν τακτικά και επείγοντα εξωτερικά ιατρεία, καθημερινό πρόγραμμα χειρουργείων, με άνω των 800 επεμβάσεων ετησίως, ακοολογικό εργαστήριο με περισσότερες από 4500 παρακλινικές ακοολογικές εξετάσεις ανά έτος, καθώς και ειδικά ιατρεία όπως Ιατρείο Φωνής και Κατάποσης, Ιατρείο Παραστατικών Τεχνών και Μουσικής, Ιατρείο Ρινίτιδας, Ακοολογικό-Νευροωτολογικό Ιατρείο, καθώς και Ογκολογικό Ιατρείο συνδεδεμένο με Ογκολογικό συμβούλιο.

Κύρια ακαδημαϊκή δραστηριότητα αποτελεί η εκπαίδευση των φοιτητών Ιατρικής στο υποχρεωτικό μάθημα της Ωτορινολαρυγγολογίας, ενώ παράλληλα υποστηρίζει δυο προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο Ακοολογία-Νευροωτολογία και Παθήσεων Ρινός, Βάσης Κρανίου και Προσωπικής χώρας.

Συνάμα, η Κλινική έχει συμμετοχή σε εννέα συνολικά ερευνητικά προγράμματα εκ των οποίων τα έξι έχουν λάβει χρηματοδότηση από  την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Α’ Πανεπιστημιακή Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική έχει μακρά παράδοση στην παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στους ασθενείς και ουσιαστική εκπαίδευση στους φοιτητές της Ιατρικής.

H εταιρεία «ΔΑΝΑΟΣ ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Α.Ε» (ΔΑΝΑΟΣ) δραστηριοποιείται πάνω από 35 χρόνια στην ανάπτυξη λογισμικού για τη ναυτιλία προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις επιχειρησιακής διαχείρισης που εκτείνονται κάθετα και οριζόντια σε όλες τις δραστηριότητες μιας ναυτιλιακής επιχείρησης. Το πελατολόγιο της ΔΑΝΑΟΣ αγγίζει σήμερα σε αριθμό τις 500 ενεργές εταιρείες σε όλο τον κόσμο ενώ πληροφοριακά συστήματα διαχείρισης πλοίου της εταιρείας έχουν εγκατασταθεί σε πάνω από 5000 καράβια όλων των τύπων και κλάσεων. Η ΔΑΝΑΟΣ στέκεται πρωτοπόρος στην ανάπτυξη και διαχείριση εφαρμογών και τεχνολογικών λύσεων που καινοτομούν και αποδίδουν προστιθέμενη αξία στην λειτουργία της ναυτιλιακής αγοράς.

Η ΔΑΝΑΟΣ υποστηρίζει την επιχειρησιακή έρευνα με απώτερο στόχο τη εφαρμογή βέλτιστων τρόπων διαχείρισης της ναυτιλιακής επιχείρησης.  Το ερευνητικό κέντρο της ΔΑΝΑΟΣ έχει εδώ και πολλά έτη έντονη δραστηριότητα και συμμετοχή τόσο σε ευρωπαϊκά όσο και σε ελληνικά προγράμματα έρευνας και καινοτομίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε την συμμετοχή της ΔΑΝΑΟΣ στη σύμπραξη παραγωγικών και ερευνητικών φορέων εστιασμένο σε ερευνητικούς και τεχνολογικούς τομείς στο πλαίσιο του προγράμματος «Συνεργασίας 2011» με τη συνεισφορά της σε τρία έργα κοινοπραξίας αυξημένων απαιτήσεων και υψηλής χρηματοδότησης (MARIBRAIN, AMINESS, ECOMARINE). Το ερευνητικό έργο της ΔΑΝΑΟΣ έχει αναγνωριστεί τόσο σε διεθνές όσο και σε εγχώριο επίπεδο με άμεση αναφορά το πρώτο βραβείο εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας που κέρδισε στο πλαίσιο του διαγωνισμού «Η Ελλάδα καινοτομεί» το 2011.

[NEA]

25Φεβ

3η Επιστημονική Δημοσίευση στο πλαίσιο του προγράμματος SeaHealth

Η Ερευνητική Ομάδα της Α’ Πανεπιστημιακής ΩΡΛ Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), προχώρησε στη δημοσίευση επιστημονικού άρθρου με τίτλο “An e-learning platform.. Read More →
01Φεβ

Διεξαγωγή πιλοτικού τεστ του Πρωτοτύπου Σύγχρονης Ιατρικής Συμβουλής

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πιλοτική δοκιμή του πρωτοτύπου για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως παρέμβαση σε περιπτώσεις συμβάντων ιατρικού ενδιαφέροντος εν πλω η οποία αναπτύχθηκε.. Read More →
03Σεπ

Ολοκλήρωση ελέγχου της Τελικής Έκδοσης της πλατφόρμας “SeaHealth”

Η τελική έκδοση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας SeaHealth ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Ο έλεγχος της πλατφόρμας και των εκπαιδευτικών ενοτήτων πραγματοποιήθηκε από ομάδα Ναυτικών της ΔΑΝΑΟΣ. Η.. Read More →
22Μαρ

Ολοκλήρωση ελέγχου της Αρχικής Έκδοσης της πλατφόρμας “SeaHealth”.

Η πρωτότυπη έκδοση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας SeaHealth ολοκληρώθηκε. Ο έλεγχος της πλατφόρμας και των εκπαιδευτικών ενοτήτων πραγματοποιήθηκε από ομάδα Ναυτικών της ΔΑΝΑΟΣ. Η διαδικασία ελέγχου.. Read More →
22Μαρ

Ολοκλήρωση των πρώτων Εκπαιδευτικών Ενοτήτων της πλατφόρμας “SeaHealth”!

Η ολοκλήρωση των πρώτων 3ων Εκπαιδευτικών Ενοτήτων της πλατφόρμας “SeaHealth” είναι γεγονός! Πρόκειται για τις Ενότητες: "Basic Life Support", "Cardiovascular Emergencies" και "Infections"... Read More →
14Σεπ

2η Επιστημονική δημοσίευση στο πλαίσιο του Προγράμματος SeaHealth

Η Ερευνητική Ομάδα της Α’ Πανεπιστημιακής ΩΡΛ Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), προχώρησε στη δημοσίευση επιστημονικού άρθρου με τίτλο “Could an e-learning.. Read More →
30Ιούλ

Βασική Υποστήριξη Ζωής – Ολοκλήρωση της πρώτης εκπαιδευτικής ενότητας του έργου SeaHealth

Η πρώτη ολοκληρωμένη έκδοση μαθήματος της ηλεκτρονικής πλατφόρμας SeaΗealth είναι γεγονός. Αφορά την πρώτη ενότητα αυτής που φέρει το τίτλο «Βασική Υποστήριξη Ζωής» και η.. Read More →
23Δεκ

Εκπαιδευτικές ενότητες του έργου «Υγεία εν Πλω»

Η ερευνητική ομάδα του ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με τις εταιρείες SQLearn και ΔΑΝΑΟΣ, πραγματοποίησε στο πλαίσιο του έργου «Υγεία εν Πλω», έρευνα για την καταγραφή.. Read More →
03Νοέ

Παρουσίαση του έργου Υγεία εν Πλω στην 2η Ημερίδα Ευρωπαϊκών Ερευνητικών και Καινοτόμων Έργων για την Ναυτιλία

Στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε η εταιρεία ΔΑΝΑΟΣ με τίτλο “2nd Workshop of EU Research & Innovation Maritime Projects” η ομάδα του έργου Υγεία εν.. Read More →
19Ιούν

Αποτελέσματα της έρευνας καταγραφής απαιτήσεων των χρηστών

Οι εργαζόμενοι στο χώρο της ναυτιλίας αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την διαμόρφωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση και διαχείριση ιατρικών συμβάντων εν πλω.. Read More →
11Απρ

Δημοσίευση έρευνας στο πλαίσιο του Προγράμματος SeaHealth

Με ιδιαίτερη τιμή ανακοινώνουμε τη δημοσίευση του επιστημονικού άρθρου με τίτλο "Seafarer's health problems,emergencies, diseases and risk factors. A systematic review of the literature.” από την Ερευνητική Ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήμα Ιατρικής Σχολής.. Read More →
31Οκτ

Εκδήλωση Παρουσίασης Προγράμματος SeaHealth (Υγεία εν πλω)

Μεγάλο πλήθος εκπροσώπων από τον ναυτιλιακό και ακαδημαϊκό χώρο έδωσαν το παρών στην παρουσίαση του συγχρηματοδοτούμενου ερευνητικού έργου Υγεία εν Πλω (SeaHealth).. Read More →
27Σεπ

Υγεία εν πλω (SeaHealth) – Ένα πρωτότυπο συγχρηματοδοτούμενο έργο

Νέες καινοτόμες λύσεις που συμβάλλουν στη βελτίωση της αντιμετώπισης των ιατρικών συμβάντων εν πλω, έρχεται να δώσει η SQLearn Μέσω της πλατφόρμας που θα αναπτύξει η SQLearn,.. Read More →

[ΛΗΨΕΙΣ]

Αφίσα SeaHealth

Πρόγραμμα εκδήλωσης SeaHealth

Δημοσίευση έρευνας στο πλαίσιο του Προγράμματος SeaHealth

[E-LEARNING]

Το e-learning έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στον τομέα της εκπαίδευσης, διασφαλίζοντας την προτυποποίηση των διαδικασιών,  το ελκυστικό περιβάλλον μάθησης, τις δυνατότητες διαδραστικότητας και την αυτοματοποιημένη αξιολόγηση.

Μετάβαση στο περιεχόμενο